De kansenworkshop.

We mochten weer!

Donderdag 17 februari 2022 vond de kansenworkshop op locatie plaats bij Motivaction in Amsterdam. We trapten de workshop af met lunch en een kennismaking-icebreaker en gingen daarna in groepen aan de slag met drie oplossingsrichtingen. Vanuit daar ontwikkelden we ideeën, die aan het einde van de dag aan elkaar gepitcht werden. We sloten af met een gezellige borrel waarin we onze stem uitbrachten voor de beste ideeën met een ‘NOW’ sticker; welke ideeën moeten we direct implementeren en een ‘WOW’ sticker; welke ideeën zijn wellicht nog onrealistisch, maar wel zeer interessant?

Even terugblikken…

…van framework naar vier wereldbeelden

Eerder leverden we het framework op waarin alle onderzoeksinzichten samenkomen. In het framework onderscheiden we twee dimensies. De eerste dimensie betreft de houding rondom financieel welzijn voor later. De tweede dimensie gaat over het hebben van een visie op de toekomst; kun je je een voorstelling maken van jouw eigen toekomst en van de wereld om je heen of kun je dat niet? Aan de hand van deze twee dimensies hebben we vier werelden gevisualiseerd die illustreren hoe financieel welzijn er in de toekomst uit kan zien. Lees hier op de projectwebsite meer over het framework en de vier werelden. 

…van wereldbeeld naar ontwerpvisie

In co-creatie met alle consortiumpartners hebben we vervolgens een keuze gemaakt voor één wereld om voor te gaan ontwerpen. We kozen voor de ‘groene wereld’ waarin mensen worden opgeslokt door het dagelijkse leven. De ontwerpvisie die we daarbij formuleerden luidt:

 

‘We willen mensen activeren om zich in hun financiële situatie te verdiepen door het onderwerp van financiën laagdrempelig en bespreekbaar te maken.’

  

Lees hier op de projectwebsite meer over de keuze voor deze wereld en ontwerpvisie. 

…van ontwerpvisie naar oplossingsrichtingen

Vanuit deze ontwerpvisie hebben we mogelijke oplossingsrichtingen geïdentificeerd die aansluiten bij de houding en ervaringen van mensen uit de gekozen wereld. Oplossingsrichtingen laten zien welke kanten we op kunnen bij het ontwikkelen van een eindontwerp. Een oplossingsrichting is nog geen concreet, uitgewerkt idee, maar het is een richting waarin die ideeën ontwikkeld kunnen worden. In januari presenteerden we de drie meest belovende oplossingsrichtingen aan jullie. De oplossingsrichtingen zijn omschreven als analogieën voor de ervaring van pensioen. Zo blijven we niet steken in voordehand liggende oplossingen, maar denken we makkelijker out-of-the-box. Op basis van jullie reacties, vragen en feedback tijdens de presentatie konden we de oplossingsrichtingen aanscherpen, en besloten we de tweede richting aan te passen. Zodoende starten we de kansenworkshop met de oplossingsrichtingen;  1) ‘Pensioen is als leren rekenen’, 2) ‘Pensioen is als het weer bespreken’ (voorheen ‘Pensioen is als roeien in een roeiboot’) en 3) ‘Pensioen is als naar de kapper gaan’.

De kansenworkshop

Verdieping in de drie oplossingsrichtingen

Om even buiten de gebaande paden te treden en ons creatieve brein aan het werk te zetten, startten we de workshop door ons te verdiepen in de drie analogieën van de oplossingsrichtingen.

Oplossingsrichting 1: Wat als… we mensen van jongs af aan onderwijzen hoe je financiën werken? Dan is pensioen net als leren rekenen.

Bij de eerste analogie haalden jullie veel elementen naar boven vanuit jullie eigen herinneringen en ervaringen met leren rekenen. Zo bespraken jullie het belang van een leuke leraar of lerares, hoe moeilijk en stressvol het soms was aan het begin, de handige methodes, oefensommen en ezelsbruggetjes om het te vereenvoudigen, de toetsen en examens om je kennis te testen, de visuele en spel elementen om het leuk(er) te maken en de opbouw van de complexiteit van wiskunde over de jaren.

Oplossingsrichting 2: Wat als… het heel gewoon en laagdrempelig is om onze financiën te bespreken? Dan is pensioen net als het weer bespreken.

De tweede richting was nieuw door de aanpassing op basis van jullie feedback. Waar we eerst de focus legden op het samenwerken en gelijkgestemden inzetten, zoals bij het roeien in een roeiboot, was het duidelijk dat we bij deze analogie al een stap te ver waren. Want als we mensen zo ver willen krijgen om samen te gaan roeien in een roeiboot, moet het onderwerp van roeien allereerst wel bespreekbaar zijn. Pas als onze financiën een vanzelfsprekend onderdeel zijn geworden van de onderwerpen die we met vrienden en kennissen bespreken, zal het mogelijk worden elkaar daarin te ondersteunen en ‘samen te gaan roeien in een roeiboot’.

Hoewel de analogie ‘Pensioen is als het weer bespreken’ pas tijdens de kansenworkshop aan jullie werd voorgelegd, kwamen er veel waardevolle elementen bij jullie boven. Zo werd gezegd dat het weer een eenvoudig en toegankelijk onderwerp is wat als gespreksstarter kan worden ingezet, soms uit ongemak, dat het fijne smalltalk is maar dat we er ook vaak genoeg over zeuren, ons soms zelfs erg zorgen maken over de toekomst van het klimaat, dat we regelmatig de weersverwachting checken voor de korte en lange termijn, dat het weer (in Nederland) onwijs veranderlijk is, dat we activiteiten en praktische zaken afstemmen op het weer, en dat iedereen er mee te maken heeft.

Oplossingsrichting 3:  Wat als… we pensioen verweven met bestaande momenten uit het dagelijkse leven? Dan is pensioen net als naar de kapper gaan.

Bij de derde analogie werd er gedacht aan een persoonlijk momentje voor jezelf, een terugkerende afspraak, smalltalk, en persoonlijk ‘onderhoud’. Maar ook aan de kapper als expert, aan wie je advies kan vragen, waar je je kan laten overtuigen en verassen, of waar je heel duidelijk kan zeggen hoe jij het voor je ziet. Daarnaast werd er gedacht aan verschillende persoonlijke behoeftes; verschillende haarstijlen vragen om andere knip technieken, trends in kleurboeken en verschil in prijs en ervaring bij een kapper.

Ideeën brainstormen

Aan de hand van het brainstormen over de drie analogieën ontstonden al wat eerste ideeën. Hierop voortbouwend breidden we de collectie post-it’s op de muren flink uit, vol met andere ideeën om pensioen tastbaar te maken. Voor inspiratie keken we in deze stap steeds terug naar de analogie, maar lieten we onze gedachten ook vrij om compleet andere ideeën toe te voegen. Hier kwam ook de voorbereidende opdracht van pas, en de input van de consortiumleden die niet aanwezig konden zijn.

Uitwerken in 6 concepten

In het laatste gedeelte van de workshop hebben we die ideeën geclusterd en zijn er per oplossingsrichting twee verder uitgewerkt. Zo sloten we de dag af met 6 idee-pitches waarop gestemd kon worden. Ideeën die voorbijkwamen waren een pensioen lesprogramma aangeboden door de werkgever, een spel voor kinderen om na te denken over financiën, een fysieke pensioen winkel, het starten van een beweging door influencers en social media in te zetten.

What’s next?

Motivaction, Think+DO en Muzus zijn op dit moment de ideeën verder aan het uitwerken en aan het aanvullen. Daarbij kijken we ook naar ideeën die op het ideeënbord staan of gedurende dit project zijn ontstaan. Daarvan zullen we er een aantal aan de doelgroep (jongeren) voorleggen via het panel van Motivaction. Deze resultaten zullen we aan het consortium voorleggen, waarna we gezamenlijk kiezen voor 1 concept om verder uit te werken. Eind maart/begin april komen we hiervoor bij jullie terug.

Klik op de blauwe afbeelding hieronder om alle resultaten van de Kansenworkshop te downloaden.

Tot snel!

Motivaction, Think+DO, Muzus

Previous
Previous

Op weg naar het concept.

Next
Next

Een terugblik op de co-creatie sessie.